top of page

FRÅGOR OCH SVAR OM VENTILATION OCH VENTILATIONSAGGREGAT

Vi får mycket frågor om allt som rör ventilation och ventilationsaggregat. Det kan vara allt från vad FTX står för, hur våra ventilationsaggregat fungerar till hur man byter filter. Här nedan har vi samlat de allra vanligaste frågorna så du snabbt och enkelt kan hitta svaret på just din fråga. Om du inte hittar svaret på dina fråga så tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

ALLMÄNT OM VENTILATION

VAD ÄR VENTILATION?

Ventilation innebär förflyttning och utbyte av luft i lokaler och  byggnader. Ventilationen har flera syften; den vanligaste är att man vill skapa ett behagligt inomhusklimat med fräsch luft.. Ventilationen transporterar bort fukt, föroreningar med mera från lokalerna och tillför "frisk" luft istället. Det finns några olika typer av ventilationsprinciper där FTX-ventilation är den allra mest effektiva principen och det är just med FTX-tekniken våra ventilationsaggregat är byggda.

VARFÖR BEHÖVER JAG VENTILATION?

Ventilation är nödvändigt för att få ut den gamla och dåliga luften i lokalen eller byggnaden och för att förse lokalen eller byggnaden med ny och fräsch luft. Detta är nödvändigt för att vi som bor och vistas i lokalerna ska må bra. Dålig luft gör oss trötta, kan ge oss huvudvärk och även skapa allergier eller förvärra allergier hos människor. Kontakta oss idag för att få veta mer om hur Kuben kan hjälpa dig med din inomhusmiljö.

OM VÅRA VENTILATIONSAGGREGAT

VART TILLVERKAS KUBENS VENTILATIONSAGGREGAT?

Vi tillverkar alla våra ventilationsaggregat hos oss i vår fabrik som ligger mittemellan Falun och Borlänge i det idylliska Vassbo. 

HUR INSTALLERAR JAG ETT AGGREGAT FRÅN KUBEN VENTILATION?

Det beror lite på vilket av våra ventilationsaggregat du har köpt. De allra flesta anlitar en lokal ventilationsfirma som hjälper till med rördragning för kanaler och installation av aggregatet. Andra händiga sköter all installation själv. Det medföljer en teknisk broschyr vid varje köp där det finns instruktioner på hur du går tillväga. Har du ytterligare frågor eller behöver tips på en lokal ventilationsfirma som hjälper dig med installation så tveka inte att höra av dig.

FTX-VENTILATION

VAD BETYDER FTX?

FTX är en förkortning som betyder: F=Frånluft, T=Tilluft, X=Värmeväxlare. Två fläktar sköter luftutbytet i lokalerna. Frånluftsfläkten suger ut luften ur lokalen och tilluftsfläkten tillför ny luft till lokalen. Värmeväxlaren överför värmen från den utgående varma frånluften till den inkommande kalla uteluften. På så vis sparar man energi i uppvärmningen av tilluften och man får en energieffektiv ventilation.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED FTX-VENTILATION?

Den främsta fördelen är just värmeåtervinningen. Det gör att man sparar både energi och pengar tack vare en lägre energiförbrukning. Andra fördelar är att tack vare de mekaniska fläktarna får du ett bättre luftutbyte jämfört med till exempel självdrag- eller frånluftssystem som fortfarande finns i många hus och bostäder idag. Våra FTX-aggregat innehåller också till- och frånluftfilter som filtrerar luften från avskiljer skadliga partiklar i luften.

bottom of page